sobota 29. ledna 2011

Bloomberg Power 100 - Hvězdy, které vládnou americkému sportu

Nadvláda Tigera Woodse ve sportovním businesu skončila. V prestižním žebříčku Bloomberg Power 100 skončil golfista až na třetím místě. Ani 70 mil. dolarů příjmů nestačilo na nejlepšího quarterbacka americké fotbalové ligy NFL Peytona Manninga. Ten přivedl svůj tým Indianapolis Colts dvakrát za poslední 4 roky do Super Bowlu, přičemž jednou slavil i celkový triumf. Na druhém místě se objevuje hrdina teenagerů a milovníků snowboardu, žijící legenda tohoto sportu Shaun White. Nejvýše umístěnou ženou v žebříčku se stala americká lyžařka Lindsey Vonnová, která zaujímá 13. pozici. Je jen o dvě místa lepší než tenisový fenomén Roger Federer. Do první dvacitky se vešel i fotbalista David Beckham. Žebříček sestavují odborníci na základě dvou kritérií. Prvním je úspěšnost sportovce ve své sportovní disciplíně a druhým kritériem je jeho angažování v reklamním a marketingovém průmyslu.

Pořadí v Power 100:

1. Peyton Manning
Loňské umístění: 5
Sport: NFL/Indianapolis Colts - QB
Věk: 34
Příjmy: $30 million
Sponzoři: MasterCard, Reebok, Gatorade, Oreo

2. Shaun White
Loňské umístění: 51
Sport: Snowboarding, Skateboarding
Věk: 24
Největší úspěchy: 2010 Zimní olympiáda - zlato, 2010 X Games - zlato
Příjmy: $8.8 million
Sponzoři: Red Bull, Target, Burton, Oakley

3. Tiger Woods
Loňské umístění: 1
Sport: PGA golf
Věk: 35
Příjmy: $71.3 million
Sponzoři: Nike, EA Sports, Tag Heuer

4. Phil Mickelson
Loňské umístění: 3
Sport: PGA golf
Věk: 40
Největší úspěch: 2010 Masters - vítěz
Příjmy: $53.8 million
Sponzoři: Barclays, Callaway, KPMG, ExxonMobil, Rolex

5. Tom Brady
Loňské umístění: 30
Sport: NFL/New England Patriots - QB
Věk: 33
Příjmy: $30 million
Sponzoři: Under Armour, UGG, Glaceau, Movado, Audi

Další pořadí:
6. O'Neal, Shaquille
7. Brees, Drew
8. Armstrong, Lance
9. Pujols, Albert
10. Ohno, Apolo Anton
11. James, LeBron
12. Phelps, Michael
13. Vonn, Lindsey
14. Bryant, Kobe
15. Federer, Roger
16. Nadal, Rafael
17. Manning, Eli
18. Williams, Serena
19. Beckham, David
20. Wade, Dwyane

neděle 23. ledna 2011

Nová hvězdička na sportovním nebi - Šárka Pančochová

Šárka Pančochová. Tak tohle je nová korunní princezna českého sportu. Nedávno jsem se zmiňoval, že českým ženám vládne přesvědčivě Martina Sáblíková. Opět to dokázala víceboji na ME. Nikomu nedala šanci a obhájila loňské prvenství. Myslel jsem si, že by jí letos mohla "šlapat na paty" lyžařka Šárka Záhrobská. Ta se vloni rozešla se svým otcem a zvolila nového trenéra i agenturu starající se o její sponzory. V boji českých titánů dala přednost České sportovní Mirka Černoška před Sport Investem Pavla Zíky. Všichni čekali, jak slibovala před zahájením sezóny, že zaútočí na malý kříšťálový glóbus. Místo toho se ale krčí daleko za světovou špičkou. Místo ní se však o slovo velmi důrazně přihlásila jiná mladá dívka. Když vloni zvítězila v závodě Světového poháru, ihned se s ní stala kandidátka na olympijský kov. Na ten nedosáhla. Navíc se zranila a tak letos vstoupila do sezóny s novým očekáváním. Vráti se zpět do světové špičky na snowboardu? Odpověd na sebe nenechala dlouho čekat. Nejlepší česká snowboardistka předvedla ve švýcarském Davosu ve finálové jízdě nový trik, který ji zajistil druhé místo! Na její jízdu na Slopestyle O’Neill Evolution 2011 se můžete podívat níže.


Není nic těžšího, než umět potvrdit takovéto umístěni. A Šárce se to podařilo hned po 14 dnech rovnou na Mistrovství světa. Skvělá jízda a zasloužené ovace. Gratulujeme!

Výsledky FIS Mistrovství světa ve snowboardingu v La Molině (Španělsko):
Slopestyle ženy: 1. Rukajärviová (Fin.), 2. Pančochová (ČR), 3. Gotliebová (N. Zél.), 4. Enneová (Fin.), 5. Carrollová (USA), 6. Pehkonenová (Fin.).

Na závěr je třeba dodat, že dvacetiletá teenegerka by se mohla stát zajímavou osobností pro sponzory, kteří by zádi zacílili na mladou generaci. Šárka je ideální tvář a budoucnost má před sebou! Možná by to chtělo trochu více publicity. Na facebooku má "jen" 6594 liků, ale pravidelně komunikuje a buduje si se svými fanoušky přátelský vztah. Naproti tomu "královna" Sábliková má téměř 110000 liků...

pondělí 10. ledna 2011

Jak přichází Tiger Woods o sponzory

Byl označován za nejlépe vydělávajícího sportovce světa. Jeho příjem však netvořil zdaleka jen zisk za výhry na turnajích. Tiger Woods ždímal také své osobní sponzory. A nebylo jich zrovna málo. Pak ale přišla krize a americký průmysl začal šetřit. A škrtat své rozpočty museli také marketingoví manažeři známých globálních značek. A Tiger se nechtěně rozhodl, že jim ty škrty značně usnadní. Jeho milostné avantýry se jakoby náhodou objevily na veřejnosti v době, kdy firmy chtěly nebo vlastně možná nechtěly prodlužovat s Tigerem sponzoringové smlouvy. A tak postupně Tiger přišel vloni o Accenture, AT&T a Gatorade. Ani letošní rok však pro Woodse nezačal šťastně. Nejdříve mu smlouvu neprodloužil Gillette a minulý týden pro změnu časopis Golf Digest. Přitom populářní časopis, který vychází i u nás se k tomuto kroku rozhodnul po 13-ti letech. Když tenhle ten výčet doplníme o automobilku GM, která se s ním rozešla ještě před vypuknutím skandálu, Tiger přišel o polovinu svých chlebodárců. A teď už stačí připomenout, že ani na hřištích to Tigerovi nejde podle jeho představ. Proto se nabízí kardinální otázka. Zastaví golfista svůj pád? O další peníze ho totiž ještě určitě připraví rozvod s manželkou Elin. Takový byl poslední rok tygra.

sobota 8. ledna 2011

Andre Agassi nabízel v aukci foto své nahé manželky Steffi Grafové

Jasně. Co byste pro peníze neudělali. Ale stojí za to, aby sportovní celebrita musela odhalit své soukromí? Vlastně v tomto případě si bývalá tenisová hvězda Andre Agassi dovolila ještě víc. V charitativní aukci na Taiwanu totiž Agassi šokoval přítomné prohlášením, že ten kdo nabídne více než 4000 dolarů, bude mít možnost vidět nahou manželku Stefi Grafovmou v jeho telefonu. A myslel to úplně vážně a svůj slib  pochopitelně splnit. Nevěříte? Video jako důkaz. Velmi dobrý trik, jak se dostat na stránky milionů internetových stránek. Je vidět, že Agassi umí v PR chodit. Takovou publicitu totiž nejde žádnými dolary koupit.

sobota 1. ledna 2011

NHL Winter Classic (Pittsburgh) vs. Open Air Game (Pardubice)

Zdroj: www.hcpce.cz
Pardubice mají skvělý perník, Zlatou přilbu, Velkou pardubickou a také Hockey Open Air Game. Hokejová událost roku 2011 v České republice je na spadnutí. Padne divácký rekord hokejové extraligy?  Bude stadión Na Svítkově vyprodaný? A kdo bude mít na tribunách více fanoušků? Na tyto otázky budeme znát odpovědi v neděli 2. ledna po poledni. Dlouho očekávaný souboj HC Eaton Pardubice - HC Kometa Brno je tady! Každopádně už dnes je jisté, že odvážný nápad pardubického klubu bude aspirovat na nejlepší českou sportovní akci roku. Byť to není ve světě nic mimořádného, tak právě perníkáři našli odvahu a projekt u nás odstartovali. Zatímco v 02 aréně bojuje hokejová Slavia před několika málo tisícovkami fanoušků, pardubičtí připravili kapacitu stadionu pro 25000 diváků. Mimochodem rekord českého hokeje drží zápas mezi Spartak Sokolovo – ZKL Brno. Přišlo na něj 18500 diváků. Nejvyšší návštěvu v české extralize zaznamenal sedmý zápas finále play-off mezi právě mezi Slavii a Karlovými Vary v roce 2008. Tehdy dorazilo 17123 diváků. Jsem velmi zvědav, jak se tenhle svátek hokeje povede, protože tahanice kolem klubů a "fantomem opery" Stanislavem Šulcem už mě opravdu unavují. Proto fanouškům obou klubů přeji hezké počasí, hodně gólů a dobrý výhled na ledovou plochu!

Ale než se české týmy utkají v na pardubickém ledě, v USA se odehraje jiný hokejový svátek. Fotbalový stadión Heinz Field v Pittburghu bude hostit šlágr kanadsko-americké NHL mezi domácími Penguins a Washington Capitals. V obou týmech totiž hrají současné největší hvězdy ligy Kanaďan Sidney Crosby a  ruský car Alexej Ovečkin. A tak se má 68000 tisíc diváků na co těšit. Byť byl začátek utkání v USA odsunut o 6 hodin kvůli počasí, může si hokejový fanoušek vychutnat během 24 hodin dvě lahůdky.

Jak probíhala příprava na stadionu Heinz Field v Pittsburghu?