neděle 13. února 2011

Fotbalový "Cirkus"

Bohužel na tomto místě nemůžu prezentovat vlastní názor, ale rád bych tento příspěvek přesto publikoval. Proto si dovolím chronologicky setřídit vystoupení jednotlivých aktérů kauzy AC Sparta Praha & česká fotbalová reprezentace. Zároveň jsem plný očekávání, jak strahovská disciplinárka rozhodne.

AC Sparta Praha  - 9.2.2011 v 13:05

Sparta porazila Petrohrad 2:1 a na turnaji Marbella Cup obsadila konečné třetí místo. O oba góly se ale nepostaral Pavel Kadeřábek, jak jsme vás včera informovali, ale Václav Kadlec.

Ten přitom nastoupil v dresu Pavla Kadeřábka. Mladý záložník po utkání překvapeně přijímal gratulace k úspěchu, kterého dosáhl jeho spoluhráč. Kromě Vaška se na hřišti objevili i Tomáš Pekhart a Manuel Pamić. První dva jmenovaní přitom původně měli být na srazu české jedenadvacítky, Manuel měl posílit chorvatský A – tým.  Václav Kadlec i Tomáš Pekhart byli z utkání reprezentační jedenadvacítky v Nizozemsku řádně omluveni. Minulý týden totiž oba trpěli virózou a jejich stav rozhodně neumožňoval náročný přesun z jihu Španělska do Prahy a poté do Nizozemska. Příznaky virózy ale na začátku tohoto týdne u obou odezněly a trenéři se – samozřejmě po poradě s lékaři -  proto těsně před samotným zápasem s Petrohradem rozhodli, že je na určitou část utkání postaví. O této situaci bylo dnes informováno i vedení reprezentační jedenadvacítky. Manuel Pamić měl problémy s kolenem. Vyšetření, které podstoupil na konci minulého týdne v Malaze ale prokázalo, že se nejedná o vážnější záležitost, “říká ředitel komunikace ACS Ondřej Kasík. A proč se oba fotbalisté na hřišti objevili v dresech svých spoluhráčů? „Vzhledem k tomu, že o startu Vaška, Tomáše i Manuela se rozhodlo skutečně těsně před výkopem, neměl pro ně realizační tým připraven jejich dresy. Proto všichni naskočili do hry v dresech svých spoluhráčů. Všem fanouškům, fotbalové veřejnosti i vedení ČMFS se za nechtěnou mystifikaci omlouváme,“ dodává Ondřej Kasík. Právě letenský ředitel komunikace, který je ve Španělsku s týmem, nemohl utkání sledovat, protože trpí příznaky stejné nemoci, s jakou se potýkali Kadlec s Pekhartem. To je také důvod absence tradičního online přenosu ze včerejšího utkání.   

Vladimír Šmicer - 10.2.2011 (zdroj ČTK) 

Manažer Šmicer o sparťanském podvodu: Pokuty nestačí 

Já si myslím, že takovéhle vysvětlení a výmluvy nejsou hodny velkého klubu, jako je Sparta. Zdá se mi to naivní, spíš by se měli přiznat. Takhle je to jenom horší. Určitě byla šance domluvit se předem, myslím, že bychom to dovedli pochopit. Navíc ta situace s výměnou dresů, to zavání velkým podvodem. Určitě nemá smysl finanční trest. To by potom mohly kluby posílat akorát na svaz peníze a kluci by zůstávali doma. Kdybych to mohl ovlivnit ze své pozice, určitě bych zastavil činnost hráčům. Pro klub je to největší trest, když nebudou moci hrát.


AC Sparta Praha - 11.2.2011 v 16:30

Sparta podává podnět k zahájení disciplinárního řízení s Vladimírem Šmicrem

AC Sparta Praha podává podnět Disciplinární komisi ČMFS k zahájení disciplinárního řízení s manažerem reprezentace Vladimírem Šmicerem. Podle názoru klubu Šmicer jako funkcionář ČMFS svými prohlášeními ve sdělovacích prostředcích dne 10. 2. 2011 výrazně poškodil jméno AC Sparta Praha. Jeho prohlášení se týkala okolností střetnutí Sparta-Zenit Petrohrad v rámci turnaje Marbella Cup. Svými vyjádřeními manažer reprezentačního celku, jako představitel ČMFS, poškodil především dobré jméno našeho klubu u partnerů, fanoušků a veřejnosti. Jako více než problematické se zejména jeví, že tak učinil bez toho, že by měl k situaci důležité informace či důkazy. Šmicer je navíc laikem v oblasti aplikace disciplinárního řádu i dalších předpisů ČMFS. Sparta považuje provinění Vladimíra Šmicera za zvláště závažné i z toho důvodu, že působí na pozici manažera fotbalové reprezentace ČR. Klub je přesvědčen, že Šmicer svými výroky ve sdělovacích prostředcích, kde bez příslušných kompetencí a znalostí navrhoval způsob potrestání AC Sparta Praha, bezprecedentně překročil rámec svých pravomocí. Vytvořil tím mediální tlak za účelem ovlivnění rozhodování Disciplinární komise, což mu absolutně nepřísluší. Vladimír Šmicer tímto jednáním velmi zásadně porušil ustanovení Disciplinárního řádu, dle kterého nemůže žádný orgán ČMFS funkci Disciplinární komise nahradit, nebo do ní zasahovat. Vedení AC Sparta Praha podalo podnět písemnou formou v pátek 11. 2. 2011 v odpoledních hodinách.

ČMFS - 11.2.2011

Vyjádření ČMFS k podnětu Sparty

Českomoravský fotbalový svaz byl informován o podnětu k zahájení disciplinárního řízení s Vladimírem Šmicerem, manažerem reprezentace. Podnět může ke komisi dávat každý, kdo splní veškeré náležitosti, komise pak posoudí, zda a jak se bude podnětem zabývat. Je však nutno brát v úvahu, že Vladimír Šmicer je manažerem reprezentace a z toho vyplývá jeho povinnost dohlížet na to, aby nebyly porušovány Předpisy o statutu a přestupech hráčů, konkrétně Příloha 1, článek 5. Tam se pojednává o uvolňování hráčů za účelem reprezentace. V platném Disciplinárním řádu ČMFS se pak jasně hovoří o tom, co následuje, je-li hráč nedostatečně omluven z reprezentace nebo neomluven. Vladimír Šmicer se tedy na základě průkazných snímků hráčů Pekharta a Kadlece a na základě faktu, že byl evidentně porušen zmíněný článek 5, vyjádřil zcela ve smyslu těchto předpisů. Vladimír Šmicer se v rámci svých pravomocí vyjádřil k problematice, která se týká jeho funkce, hovořil ve smyslu zmíněných předpisů, které jsou všeobecně známé, každý ví, co z nich vyplývá, a nemohl tak vytvářet nějaký tlak, který by předjímal trest. Jen pojmenoval, co v předpisech je.

Žádné komentáře:

Okomentovat