sobota 25. prosince 2010

Vrátí se český mládežnický hokej mezi elitu?

Již ve čtvrtek startuje v americkém Buffalu a Niagaře MS v ledním hokeji hráčů do 20-ti let. Ale Češi na rozdíl od hráčů A týmu nebudou pod tlakem obhajoby zlata. Dokonce ani žádné jiné medaile. Naši junioři se totiž z cenného kovu naposled radovali v roce 2005.  Vloni skončili na 7. místě a navíc si přivezli desetigólovou nadílku od Švédů v prvním zápase. Zlaté medaile jsou už pod nánosem vrstvy prachu. Nejcennější kov totiž Češi vybojovali před 9 lety. Od té doby to jde s juniorským hokejem jakoby z kopce. Stačí se podívat na výsledky jednotlivých juniorských reprezentací a především na výsledky posledních draftů nováčků do NHL. Češi vyklízejí pozice. O tom není pohyb. Doby, kdy hráči jako Bonk nebo Hamrlík byli na špici draftu jsou momentálně pryč.

A co můžeme čekat letos? Jedině zázrak. Češi jsou totiž nalosování do „skupiny smrti“, jak se přezdívá skupině B. Kromě našich v ní jsou totiž ještě Rusko, Švédsko a hlavně Kanada, největší favorit celého šampionátu. A tak mají svěřenci trenéra Miroslava Přerosta před sebou velkou výzvu. Vždyť příprava na turnaj a hlavně klima v českém hokeji na dobré náladě nepřispívá. Připomeňme si klíčové události letošní sezóny: Problémy s registrací hráčů ve třech extraligových klubech, skandál s ekonomickými závazky mladoboleslavského klubu a hlavně situace kolem odchodů talentů do zahraničí. Navíc trenéra zarmoutilo zranění opor týmu: Dmitrije Jaškina a Davida Musila. Druhý jmenovaný si sice k týmu připojil, ale do konečné nominace se nedostal. Vraťme se však ke kauze Vítkovice a jejich talenty Adam Polášek a Petr Mrázek. Oba totiž opustili svůj mateřský klub a zamířili do juniorských soutěží v zámoří. Výsledkem složité kauzy pak byl zákaz startu v národním týmu udělený oběma hráčům. Může si to český mládežnický hokej vůbec dovolit? Uvidíme.

Češi vstupují do šampionátu soubojem proti Norsku a největší hvězdou týmu by měl být útočník Andrej Nestrašil z týmu Prince Edward Island (QMJHL). Stane se zázrak, a přivezou mladíci z USA medaili? Možná by potřebovali v týmu Jaromíra Jagra, jako vloni v Německu…

1 komentář:

  1. My v to pevně doufáme... Našeho syna do hokeje tlačíme, ale ne na sílu, jeho to moc baví. Kupovali jsme mu právě nedávno i novou výbavu jako třeba helmy , brusle a tak.

    OdpovědětVymazat